Да колекционираш ценности

26 Nov 18, Sofia

<strong>Да колекционираш ценности</strong>

 

Една от най-разпознаваемите марки в света, Rolex, притежава особена притегателна сила за колекционерите. В голямата си част те имат специално предназначение, т.е. били са създадени за конкретни функционални цели – които много често са и свързани с приключения – а не просто като декорация или бижу. GMT-Master, например, е направен по искане на Pan-Am за своите пилоти, които е трябвало да могат да следят времето в две часови зони. Submariner пък е предназначен за гмуркачи, а Milgauss, лансиран през 50-те години, е бил разработен за хората, работещи в електро-магнитна среда, като лабораториите за ядрени изследвания. Непрестанният растеж на стойността на Rolex моделите и фактът, че те се превръщат в преносима инвестиция също са привлекателни за колекционерите. Това се отнася в особена степен за спортните модели като Submariner, Daytona и Explorer.

Ето и рекордьорите на търгове за часовници и тяхната история накратко.

Rolex Antimagnetique от 1942 г.

Най-големият часовник изобщо, произведен от Rolex през 1942 г., е наистина уникален експонат. Затова и не е случайно, че през 2016 г. на търг в Женева е продаден за внушителните 2,5 млн. долара. Всъщност Rolex Antimagnetique никога не е бил достъпен за публиката, а е бил специално произведен за определена група състезателни отбори и техните членове. Знае се, че съществуват само 12 екземпляра от модела с диаметър от 44 мм, което го прави един от най-редките часовници в света.

Bao Dai Rolex

Часовникът, собственост на последния император на Виетнам - Бао Дай, е вторият най-скъп, продаван на търг за сумата от 5 милиона долара през 2017 г. Това е единствен по рода си модел и не само заради притежателя си. Изработен е от 18-каратово жълто злато и е снабден с троен календар и индикатор за фазите на луната. Има черен циферблат с инкрустирани диаманти на четните цифри (с изключение на 6).

Rolex Cosmograph Daytona на Пол Нюман

В света на часовниците Rolex Cosmograph Daytona, стоял на китката на легендарния Пол Нюман, е сред най-редките екземпляри и може би най-желаният от колекционерите изобщо. На 26 октомври 2017 г. часовникарската „икона“ се превръща в най-скъпия часовник, продаван някога на търг със сумата от 17,8 млн. долара, достигнати от анонимен участник, който наддавал по телефона. Уникалността на този часовник е свързана и с историята – съпругата на Пол Нюман, Джоан Уудуърд, му го подарява, като гравира на гърба му надписа „Drive Carefully Me”. Актьорът носи часовника всеки ден в продължение на 15 години преди да го подари на тогавашния приятел на дъщеря му. Представен за първи път през 1963 г., от този модел са произведени многобройни екземпляри, които също са били продавани на търг за солидни суми, но никоя от тях дори не се е доближавала до тази на часовника, който наистина е бил носен от американския актьор. Всички тези истории доказват твърдението, с което започнахме този материал – колекционерите не харчат парите си, просто за да притежават скъпи часовници. Те колекционират истории, ценностите, които стоят зад тях, философия и най-вече онова, което ги отличава от всички останали – собствения дух, който са успели да им вдъхнат създателите и притежателите им.

Запишете си час

Rolex Бутик

бул. Витоша 34 ,
България, София 1000
+359 2 981 38 70
+359 899 876 369
info@besha.bg

Сервиз

бул. Витоша 34 ,
България, София 1000
+359 2 980 84 39,
+359 882 908 244
service@besha.bg

Последвайте ни

Tax free

Developed by ThinkWeb

Авторско право 2024 © Besha.Всички права запазени., Настройки за бисквитките