Космополитният пътешественик: GMT-Master II

23 Oct 18, Sofia

<strong>Космополитният пътешественик: GMT-Master II</strong>

 

Името на модела е вдъхновено от съкращението GMT (Greenwich Mean Time), което означава средно време по Гринуич или по-конкретно – времето, измерено в Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон, откъдето минава първият меридиан, според който се определя географска дължина и съответните часови зони.

Лансиран за първи път през 1955 г. Oyster Perpetual GMT-Master, става свидетел на увеличаването на междуконтитенталните пътувания през втората половина на ХХ век. Моделът дори се превръща в официален часовник на Pan American World Airways (Pan Am), а през 1959 г. капитанът, пилотирал първия директен полет от Ню Йорк до Москва, е носил именно GMT-Master на китката си, като го е използвал и като помощен навигационен инструмент по време на полета.

При първите модели от линията конвенционалните стрелки и 24-часовата допълнителна стрелка са били синхронизирани. През 1982 г. Rolex въвежда нов механизъм, който позволява часовата стрелка да бъде премествана независимо от останалите. За да отбележи създаването на този специален елемент, компанията дава името GMT-Master II на всички часовници, снабдени с новото поколение калибър. Освен традиционните стрелки, показващи часове, минути и секунди, GMT-Master II притежава още една стрелка, завършваща с триъгълник, която показва часа във втората часова зона и прави един оборот по циферблата веднъж на 24 часа. Настройването на местното време е изключително лесно, тъй като механизмът позволява часовата стрелка да „скочи“ от един час на друг, без това да влияе на минутната и секундната стрелка.

Междувременно допълнителната часова стрелка показва времето във втората часова зона, като използва 24-часовата скала на безела. Времето в алтернативна часова зона може да бъде показвано чрез завъртането на специално разработения безел.

Без съмнение една от отличителните черти на GMT-Master моделите е именно въртящият се двупосочен безел, появяващ се през годините в различни конфигурации – двуцветни и едноцветни. При оригиналния модел от 1955 г. той е бил разделен на две половини – червена, съответстваща на деня, и синя – на нощта. В началото безелът е бил изработван от плексиглас, а цифрите и индексите са били оцветявани от вътрешната му страна. През 1959 г. плексигласът е заменен с алуминий, който пък през 2005 г. отстъпва място на керамиката, а през 2007 г. – на патентования от Rolex материал серахром (Cerachrom). Изработката и материалите, които са използваните превръщат безела практически в неподталив на надраскване и избледняване на цветовете от слънчевите UV лъчи.

През 2018 Rolex разшири продуктовата линия на GMT-Master II с три нови версии. Първата от тях е в Oystersteel, оборудвана с двупосочно въртящ се безел и 24-часов керамичен ринг в червено-синя комбинация, като намигване към първия GMT-Master от 1955 г., и за първи път с Jubilee верижка. Другите два варианта се появяват в 18-каратово розово злато. Дизайнът на Oyster корпуса е леко модифициран, а часовникът е снабден с механизъм от ново поколение – калибър 3285, изключително резистентен на удари, защитен от 10 патента и предоставящ 70-часов силов резерв.

За първи път GMT-Master II се произвежда в 18-каратово розово злато, като едната опция е изработена изцяло от масивно злато, а втората е комбинация от Oystersteel стомана и 18 карата розово злато. Естествено внимание е обърнато на всеки детайл и надписът “GMT-Master II” върху циферблата е изписан в цвят пепел от рози. Безелите са в кафяво и черно, а циферблатите и на трите нови модела са в черен лак. Дали заради факта, че пътуванията в днешно време стават все по-достъпни или поради статуса му на една от „часовникарските икони“, GMT-Master II се нарежда сред най-търсените модели. Сигурно е, че надеждността на механизма, ненатрапчивият, спортно-елегантен дизайн и безупречната прецизност на часовника ще продължават да го държат на предни позиции сред най-добрите.

Запишете си час

Rolex Бутик

бул. Витоша 34 ,
България, София 1000
+359 2 981 38 70
+359 899 876 369
info@besha.bg

Сервиз

ул. Солунска 36 ,
България, София 1000
+359 2 980 84 39
service@besha.bg

Последвайте ни

Tax free

Developed by ThinkWeb

Авторско право 2023 © Besha.Всички права запазени., Настройки за бисквитките